Fortsätt till huvudinnehåll
Zink 

1. Chelated Zinc


This form of zinc has undergone a process called chelation, whereby the organic molecules have been given an electrical charge that allows them to positively attract the charged mineral (in this case zinc). This creates a temporary increase in the complexity and concentration of the mineral within the molecule.

In other words, each molecule packs more concentrations of zinc via a process of attaching the mineral to something else, such as an amino acid. The belief is that this helps the body better absorb the mineral. There is much debate as to whether the process actually increases absorption. Dr. Gabe Mirkin from the Baylor University School of Medicine feels that chelating minerals has an insignificant effect on absorption when compared to the general conditions in the digestive system.

2. Zinc Orotate (best)

Zinc that has been chelated to orotic acid. The human body’s cellular membranes most readily absorb this type of zinc. Research from Dr. Hans Nieper has found that orotate forms of zinc were more neutrally charged, as compared to other types of zinc. This allowed them to pass through the membranes of cells easily, and thus offered the highest amounts of accompanying mineral atoms into the cells, leading to higher tissue concentrations of zinc. Zinc orotates contain many antioxidant properties that can help protect your health, while offering your cells the most readily-absorbable form of zinc on the market today.

3. Zinc Picolinate

A form of zinc that has been chelated to picolinic amino acids.

4. Zinc Gluconate

One of the most popular forms of dietary zinc, zinc gluconates are created by a process of industrial manufacturing. This process essentially ferments glucose, offering a supplemental product with an extremely long shelf-life. Unfortunately, gluconate supplements are just a chemical substitute for actual zinc.

Sadly, the body absorbs very little of this processed form, as the bio-availability of these chemicals is virtually none. 

5. Zinc Acetate

Another chemically-altered form of zinc, acetates are considered to be more absorbable than glutconates. This form of zinc, also known as zinc salt dihydrate and zinc diacetate, is created by adding acetic acid to zinc carbonate or zinc metal. I would not recommend this form of zinc although scientific studies do show that this form can aid in reducing the duration of the common cold, as well as offer relief for Wilson’s disease, a genetic disorder whereby the body stores toxic levels of copper.

6. Zinc Oxide

This inorganic compound of zinc is most commonly used in topical ointments for addressing minor skin conditions such as burns and irritation. It is also a common ingredient in sunscreens. This type is a non-chelated, inorganic form of zinc. Studies show mixed results on the body’s ability to absorb and metabolize this form of inorganic zinc.

7. Zinc Sulfate

Water-soluble and non-chelated, this is an inorganic form of zinc. Studies show mixed results on the body’s ability to absorb and metabolize this form of zinc.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Himmelsk Citronpaj med kokosmjölk (glutenfri, mjölkfri & utan tillsatt vitt socker)

Äntligen är denna solskenshistoria här, en strålande glad citronpaj mitt i novembermörkret! Citronpaj som är så gott har verkligen en upplyftande effekt på humöret. Man blir liksom lite piggare av citron. Citrusfrukter är ju dessutom i säsong. Jag fick prova mig fram ett par gånger för att få till ett glutenfritt pajskal med bra konsistens som jag ville dela med mig av och jag har lärt mig en del på vägen. Det recept som jag delar här blir hårdare än “vanligt” pajskal men håller faktiskt formen mycket bättre. Den är alltså inte lika “fin” och smulig i konsistensen utan har lite mer tuggmotstånd än vanligt pajskal bakat på vetemjöl. Fyllningen är lika delikat krämig, syrlig och söt som vanlig citronpaj. RECEPT Pajskal: 120 g mandelmjöl 50 g kokosflingor 40 g kokosnötsmjöl 1 ägg 3 msk kokosolja eller rapsolja 2 msk honung eller agave 2-3 msk vatten Börja med att köra kokosflingorna i matberedare en liten stund så att de finfördelas lite extra (inte helt nödvändig...

Gör din egen hud- och hårvård av VILDA VÄXTER – 6 smarta tips

Det är gratis, det är roligt och det är ekologiskt. Plocka vilda växter och fixa dina egna skönhetsprodukter! http://tidningenland.se/gor-din-egen-hud-och-harvard-av-vilda-vaxter-6-smarta-tips/ 1.  Naturligt schampo av björkblad Schampo  – Björkbladen har en sammandragande och stärkande effekt på hårbottnen. Saponiner, tvålämnen, gör också att du kan tillverka ett stärkande schampo av dem. Blanda 1 liter vatten med 1 deciliter björkblad och låt dra i ett dygn. Rör om med jämna mellanrum under tiden. Sila av och förvara i en ren flaska. Schampot ska göra håret mjukt och blankt. 2.  Renande, lindrande maskrosor Kroppsolja  – Lägg en näve torkade maskrosor (endast själva blomman) i en burk med kallpressad rapsolja, cirka 2 deciliter. Låt stå i tre veckor. Sila bort blommorna och använd som kroppsolja. Ansiktsvatten  – Blanda 1 deciliter maskrosblommor med något avsvalnat, kokt vatten. Låt dra i två timmar, sila och häll upp i en sprejflaska. Använd s...

LiVeT VäNTaR iNTe TiLLS På MåNDaG

Det är inte bara kroppen som påverkas av hur vi äter utan även  hjärnan . Du kan i mångt och mycket påverka din mentala hälsa genom att äta en bra och balanserad kost och du bör välja att lägga krutet på  grönsaker med mycket klorofyll och c-vitamin, d.v.s.  våra älskade antioxidanter . Det är inte för intet som  Anna Skipper  i ”Du är vad du äter” rekommenderar sina klienter att dricka  smoothie på vetegräs då de innehåller massor av nyttigt klorofyll som boostar immunförsvaret. Vilket behövs om du rivstartar din träning då kroppen öppnar upp för fria radikaler i luften vilket är anledningen till att många upplever att de blir förkylda så fort de börjar träna efter ett längre uppehåll … Känner du igen dig? Kroppen och hjärnan behöver  långsamma , d.v.s fiberrika kolhydrater och mycket fisk och skaldjur. Välj hellre vit fisk som sej och torsk istället för lax då ofta lax föds upp på  pellets . Undvik vitt socker (vitt bröd, vit pasta/ris, kakor, ...