Fortsätt till huvudinnehåll
Är du trött, seg och irriterad? Har du blivit mer glömsk eller fått kalla händer? Det kan bero på brist på sköldkörtelhormon som är ett tillstånd som drabbar allt fler (främst kvinnor). Det här inlägget handlar om hur denna hormonstörning hänger samman med kosten.
Sköldkörtelhormon (T3 och T4) styr ämnesomsättningen i varje cell i din kropp. Därför är det inte konstigt att man fungerar sämre när nivåerna av hormonet sjunker. I 90% av fallen beror de minska de nivåerna eller så kallad ”hypothyroidism” på att kroppens eget immunförsvar angriper den egna sköldkörteln. Den här studien sammanfattar forskningsläget. När sköldkörteln attackeras producerar den med tiden allt mindre hormon tills den helt enkelt förstörts av det egna immunförsvaret och då behöver man förstås läkemedel som exempelvis Levaxin. Men vad kan man själv göra för att förbättra situationen?

Gluten och hypothyroidism

Det finns ett stort antal studier som visar ett starkt samband mellan autoimmun tyreoideasjukdom (både Hashimoto’s och Graves)  och gluten. Här kan du läsa några av studierna (1 2 3 4 5)
Kopplingen mellan glutenintolerans och hypotyreos är så stark att forskare inom området anser att man börutreda glutenintolerans hos samtliga nya patienter med hypotyreos

Därför blir immunförsvaret förvirrat

Hur kan man då förklara att just gluten får immunförsvaret att attackera sköldkörteln? När gluten bryts ner så bildas ett fragment som heter gliadin och denna proteindel av gluten har en förmåga att ta sig in genom tarmväggen vilket jag skrivit om tidigare. När gliadinet tar  sig ut till immunförsvaret som ligger under tarmslemhinnan så attackeras det av immunförsvaret med antikroppar. Problemet är att dessa antikroppar också kan attackera sköldkörteln.
Tyvärr räcker inte ett blodprov för att visa om man är glutenintolerant eller ej. När man hittar förhöjda värden i ett blodprov brukar man gå vidare med ett vävnadsprov från övre delen av tunntarmen men inte ens då är diagnosen säker.
Ett annat problem är att immunförsvaret minns gluten ochfortsätter producera antikroppar mot gliadin i upp till sex månader efter att man slutat med gluten. Därför rekommenderar jag att man helt utesluter gluten (till hundra procent!) om man har autoimmun reaktion mot tyreoidea. Och det har man nästan säkert har om man ser sjunkande nivåer av tyreoideahormon. Detta gäller oavsett vad blodproven visar när det gäller dina antikroppssvar. Det är helt enkelt inte värt risken att äta gluten när man redan har en bekräftad autoimmun sjukdom. Gluten kan nämligen leda till fler, vilket jag skrivit om tidigare.
Jag har under lång tid rekommenderat mina klienter att helt utesluta gluten ur sin kosthållning, och jag anser att det är något som de absolut flesta skulle må bra av att göra. Kroppen behöver förstås inte gluten, utan det innebär alltid en påfrestning som vissa klarar bättre än andra.
Det finns speciella kostupplägg som jag använder för klienter med autoimmunitet när jag konsulterar klienter. En viktig del av detta är att utesluta gluten, men andra delar är också viktiga när det gäller att optimera kosten för att minska inflammation och förbättra tillståndet vid olika typer av autoimmunitet eller andra kroniska tillstånd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Himmelsk Citronpaj med kokosmjölk (glutenfri, mjölkfri & utan tillsatt vitt socker)

Äntligen är denna solskenshistoria här, en strålande glad citronpaj mitt i novembermörkret! Citronpaj som är så gott har verkligen en upplyftande effekt på humöret. Man blir liksom lite piggare av citron. Citrusfrukter är ju dessutom i säsong. Jag fick prova mig fram ett par gånger för att få till ett glutenfritt pajskal med bra konsistens som jag ville dela med mig av och jag har lärt mig en del på vägen. Det recept som jag delar här blir hårdare än “vanligt” pajskal men håller faktiskt formen mycket bättre. Den är alltså inte lika “fin” och smulig i konsistensen utan har lite mer tuggmotstånd än vanligt pajskal bakat på vetemjöl. Fyllningen är lika delikat krämig, syrlig och söt som vanlig citronpaj. RECEPT Pajskal: 120 g mandelmjöl 50 g kokosflingor 40 g kokosnötsmjöl 1 ägg 3 msk kokosolja eller rapsolja 2 msk honung eller agave 2-3 msk vatten Börja med att köra kokosflingorna i matberedare en liten stund så att de finfördelas lite extra (inte helt nödvändig...

Gör din egen hud- och hårvård av VILDA VÄXTER – 6 smarta tips

Det är gratis, det är roligt och det är ekologiskt. Plocka vilda växter och fixa dina egna skönhetsprodukter! http://tidningenland.se/gor-din-egen-hud-och-harvard-av-vilda-vaxter-6-smarta-tips/ 1.  Naturligt schampo av björkblad Schampo  – Björkbladen har en sammandragande och stärkande effekt på hårbottnen. Saponiner, tvålämnen, gör också att du kan tillverka ett stärkande schampo av dem. Blanda 1 liter vatten med 1 deciliter björkblad och låt dra i ett dygn. Rör om med jämna mellanrum under tiden. Sila av och förvara i en ren flaska. Schampot ska göra håret mjukt och blankt. 2.  Renande, lindrande maskrosor Kroppsolja  – Lägg en näve torkade maskrosor (endast själva blomman) i en burk med kallpressad rapsolja, cirka 2 deciliter. Låt stå i tre veckor. Sila bort blommorna och använd som kroppsolja. Ansiktsvatten  – Blanda 1 deciliter maskrosblommor med något avsvalnat, kokt vatten. Låt dra i två timmar, sila och häll upp i en sprejflaska. Använd s...
. Läs med förnuft! Har kopierat rakt av, utan att orka sålla bort det inte så intelligenta enligt mig...men lite intressant om c-vitamin i alla fall. VARNING! Brist på C-vitamin är skadligt och nästan alla har brist på C-vitamin. ζ C-vitamin, bara mot skörbjugg, eller? C-vitamin är ett oerhört viktigt vitamin och har hundratals kända funktioner i kroppen. Mest känt är C-vitamin för att motverka skörbjugg. Men skörbjugg är bara resultatet av extrem brist på C-vitamin. Långt innan du får skörbjugg (vilket är tack och lov ovanligt idag) har du subkliniska brister på C-vitamin. C-vitamin , tillsammans med  magnesium  och  vitamin B6 förbrukas mycket vid stress, varför alla personer som utsätts för stress behöver extra tillskott av dessa näringsämnen. Nästan alla däggdjur kan tillverka C-vitamin i levern från socker förutom marsvin, vissa apor, och människan. Binjurarna är det organ som innehåller mest C-vitamin och det är också det organ som frisät...