Fortsätt till huvudinnehåll

Syra/bas av Stefhan Andersen

När jag ändå har börjat skriva om kost kan jag väl lika gärna fortsätta. Något som det talas väldigt lite om men som jag tror är väldigt viktigt inom kosten,speciellt för dom som tränar hårt,är matens syrabelastning på kroppen. Den som har varit och lyssnat på Lars Frölander eller är lite mer påläst inom kost vet kanske vad det är men oftast när man tar upp ämnet får man ett frågetecken som svar.

Kost är ju ganska komplext och utan att förstå helheten blir det lätt väldigt rörigt och man får svårt att urskilja vad som stämmer och vad som bara är bluff. Sen är det ju alltid svårt att veta om det är sant ändå eftersom det finns så många åsikter och forskning inom samma område kan ge helt olika resultat men jag är iaf övertygad om att just det här med syra/bas är väldigt viktigt och påverkar kroppen på många sätt. Det är ett väldigt stort område att skriva om så jag ska försöka hålla mig till det som är träningsrelaterat men jag gissar att det blir rätt långt ändå.
Vad är då syra/bas? Jo det handlar om PH-värdet i kroppen. Blodet har ett PH-värde på 7,38 –7,42,alltså svagt basiskt. Minsta lilla ändring gör att vi mår väldigt dåligt. Skulle t ex blodets PH-värde sjunka till under 7 skulle vi hamna i koma. Vid stress,hård träning,negativa känslor som rädsla,ångest,irritation mm utsätts kroppen för syrabelastning,men också t ex vid kallt väder,inaktivitet,av miljön osv. Vad gäller hårdträning så utsätter man ju kroppen för mjölksyra vilket bidrar till en stor syrabelastning. Vissa svagare syror som t ex citronsyra,kolsyra mm kan kroppen lätt göra sig av med via urinen eller utandningsluften. Andra syror kan utsöndras via svett eller neutraliseras via njurarna. Men när inte kroppen kan göra sig av med tillräckligt mycket syra för att fortsätta hålla blodet i rätt PH-värde börjar den lagra in syror i bindväv,leder och celler. Kroppen balanserar även upp blodet genom lagra in syra i skelettet och tar då kalk ifrån skelettet vilket i längden gör det försvagat och poröst (benskörhet).
Det finns många symtom på att man är ”sur”och man kan också mäta PH-värdet i munnen och urinen men det är svårt att få ett tillförlitligt resultat. Det är bättre att kolla hur man själv mår.Symtomen kan vara:
Vid bara lite försurning:
Sura uppstötningar,halsbränna,magsår,torr hy,nattlig klibbig svett (kan leda till psoriasis),sur illaluktande avföring,diare,förstoppning,acne,sömnproblem,muskelstelhet,ischiaskänningar,fibromyalgiliknande tillstånd med smärta i leder. Stelhet i korsryggen på morgonen. Svullnader i ben och händer (kan leda till inflammationer och värk i leder och muskler) högt blodtryck,munsår,dålig andedräkt,nedsatt immunförsvar,ögonirritation,återkommande ”förkylningar”,försämrad matsmältning,trötthet,ilska,irritation,dålig syn,astma,celluliter mm. Listan kan göras väldigt lång.
Vid större försurning i kroppen kan följande sjukdomar/tillstånd uppstå eller bryta ut:
Cancer,reumatism,benskörhet,gikt,stroke,fetma m fl.
Som sagt påverkas försurningen i kroppen av många olika saker som är svåra att påverka inklusive våra gener men en sak kan vi påverka och det är ju vad vi äter. Eftersom i stort sett allting som sker i kroppen (andning,matsmältning,fysisk och psykisk stress osv) försurar våran kropp känns det ju dumt att försura den ännu mer genom att äta sådan kost. Iaf om man vill hålla sig frisk,både på kort och lång sikt.
Vad ska man då äta?
Det finns många olika listor på hur surt/basiskt ett livsmedel är och alla visar mer eller mindre olika men generellt kan man säga att det som ger en extrem syrabelastning (alltså sådant som bör undvikas) är:Sötningsmedel,läkemedel,alkohol (öl,vin,sprit),vitt socker,kaffe,te,vitt mjöl (inkl pasta,vitt bröd mm),i stort sett allt kött (även fisk och kyckling) och en av dom värsta som finns är OST! (ju mer lagrad desto värre),även ”konstgjorda”vitamintillskott som man köper på typ apoteket är starkt syrabildande . Sen finns en rad livsmedel som är lite syrabelastande men inte lika mycket som föregående t ex linser,fullkorns produkter (ris,pasta,bröd) omogna frukter,endel bönor,mjölkprodukter och olika sorters nötter. För att få ett lite perspektiv på hur syrabelastande dom olika livsmedlem är använder man sig ofta av skalor där allt under noll är surt och allt över noll basiskt. Griskött ligger då runt -35-40,sötningsmedel -25,ägg -22 medan typ hasselnötter och många sorters bönor ligger runt -5 på skalan.
Det man istället ska försöka äta mycket av är dom flesta grönsakerna och frukterna som,tomat,broccoli,olika typer av salladsblad,banan,apelsin,melon osv. Vill man ha riktigt basiska livsmedel toppas många listor av torkad frukt som,russin,aprikoser och fikon. Blad grönsakerna finns bl a alla typer av groddar*,gurka,spenat och kål högt upp. Andra alkaliska favoriter är mandlar,hirs,quinoa,avocado och sojabönor. Sen finns det många livsmedel som varken är basiska eller sura eller som man är osäker på vart dom ligger. Precis som med dom sura livsmedlen skiljer sig mycket mellan dom mest basiska och dom lite mindre baskiska. Torkad frukt kan ligga upp mot +40 medan t ex mandlar,lök och potatis (med skal) ligger runt +5.
Notera att om ett livsmedel är surt eller basiskt inte har något att göra med det faktiska PH-värdet. T ex är citron starkt basiskt för kroppen trots att det har ett PH värde runt 2.5. Sen är det viktigt att tillägga att alla livsmedel påverkas också av flera saker som hur dom tillagas,generellt är det bättre att äta mat som är tillagad så lite som möjligt,t ex är kött nästan basiskt om det äts rått medens extremt surt om det är tillagat. Sen är generellt ekologisk odlade grönsaker mer basiska än andra. Anledningen till att det skiljer så mycket mellan olika listor beror nog mycket på att kvalitén på produkterna påverkar värdet väldigt mycket. Andra saker som gör maten mer sur är t ex konservering och mikrouppvärmning.
Det optimala är att äta 70-80% basisk mat och 20-30% sur mat. Att komma upp i dom förhållandena är väldigt svårt. En typisk västerländsk kost ligger runt 70% sur och 30% basisk och vi är ju inte så friska heller. Under min testvecka i höstas låg jag runt 50/50 trots att jag inte åt något kött,kaffe,ost,socker osv så det är något jag har jobbat med att förbättra. Allt för att hålla sig frisk och skadefri och få bra kontinuitet i träningen.
Det går givetvis att fördjupa sig mycket mer i det här ämnet och jag har bara skrapat lite på ytan. Det handlar ju väldigt mycket om kemi. Men egentligen behöver man ju bara veta vilka livsmedel som är bra och vilka som är dåliga och sen får man göra en bra och balanserad mix av det. Det finns massor av listor på hur syrabelastande ett livsmedel är så ett tips är att jämföra många olika listor för att skaffa sig en bra uppfattning.
Edit 2012-08-08:
Eftersom jag har fått endel kommentarer och frågor om detta inlägget trotts att det är så gammalt vill jag tillägga att jag numera äter B12-tillskott och om jag inte vistas i ett klimat där jag kan få D-vitamin från solen äter jag även tillskott av just D-vitamin. Vill också tillägga att min kost ser annorlunda ut nu mot vad den gjorde då. Men 100%växtbaserad har den alltid varit iaf. 

http://stefhanandersen.se/?p=231

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Himmelsk Citronpaj med kokosmjölk (glutenfri, mjölkfri & utan tillsatt vitt socker)

Äntligen är denna solskenshistoria här, en strålande glad citronpaj mitt i novembermörkret! Citronpaj som är så gott har verkligen en upplyftande effekt på humöret. Man blir liksom lite piggare av citron. Citrusfrukter är ju dessutom i säsong. Jag fick prova mig fram ett par gånger för att få till ett glutenfritt pajskal med bra konsistens som jag ville dela med mig av och jag har lärt mig en del på vägen. Det recept som jag delar här blir hårdare än “vanligt” pajskal men håller faktiskt formen mycket bättre. Den är alltså inte lika “fin” och smulig i konsistensen utan har lite mer tuggmotstånd än vanligt pajskal bakat på vetemjöl. Fyllningen är lika delikat krämig, syrlig och söt som vanlig citronpaj. RECEPT Pajskal: 120 g mandelmjöl 50 g kokosflingor 40 g kokosnötsmjöl 1 ägg 3 msk kokosolja eller rapsolja 2 msk honung eller agave 2-3 msk vatten Börja med att köra kokosflingorna i matberedare en liten stund så att de finfördelas lite extra (inte helt nödvändig...
. Läs med förnuft! Har kopierat rakt av, utan att orka sålla bort det inte så intelligenta enligt mig...men lite intressant om c-vitamin i alla fall. VARNING! Brist på C-vitamin är skadligt och nästan alla har brist på C-vitamin. ζ C-vitamin, bara mot skörbjugg, eller? C-vitamin är ett oerhört viktigt vitamin och har hundratals kända funktioner i kroppen. Mest känt är C-vitamin för att motverka skörbjugg. Men skörbjugg är bara resultatet av extrem brist på C-vitamin. Långt innan du får skörbjugg (vilket är tack och lov ovanligt idag) har du subkliniska brister på C-vitamin. C-vitamin , tillsammans med  magnesium  och  vitamin B6 förbrukas mycket vid stress, varför alla personer som utsätts för stress behöver extra tillskott av dessa näringsämnen. Nästan alla däggdjur kan tillverka C-vitamin i levern från socker förutom marsvin, vissa apor, och människan. Binjurarna är det organ som innehåller mest C-vitamin och det är också det organ som frisät...

Recept LOTIONBARS

SÅ HÄR GÖR DU DINA EGNA EKOLOGISKA LOTIONBARS! SKRIVET AV   ORGANIC MAKERS   http://blog.organicmakers.se/ekologiska-lotionbars-diy/ Fasta lotionbars  är hudkräm i fast form! Smält ihop dina egna lotionbars av enbart ekologiska ingredienser; Kokosolja, Sheasmör och Bivax, och du har riktigt bra ekologisk hudvård som räcker länge. Resultatet blir en fast kaka som du smörjer in dig med, ungefär som en tvål, fast efter duschen. Man kan även använda kakorna till massage. Blandningen smälter när lotionbaren gnids mot huden. Att göra lotionbars är lekfull hudvårdstillverkning. Du kan nämligen gjuta dina lotionsbars i vilken form som helst som tål lite värme. Jag gjorde små lotionbars i små kakformar, och lite större i  80 ml glasburkar . Fyll glasburken till drygt hälften så får du en lagom stor lotionbar, och på köpet en burk att förvara den i! Ingredienserna vi använder här är fasta fetter och vax som är riktigt mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddan...