Fortsätt till huvudinnehåll

Naturligt glutenfri surdegsgrund

surdegsgrund - glutenfri

Det här har varit ett intressant experiment och inte alls lika svårt som jag trodde. Man kan säga att jag har gjort tre försök och lyckats perfekt på det tredje.
Naturligt glutenfri surdegsgrund gör man som en vanlig surdeg men skillnaden är att man behöver vara något mer försiktig och man har i en extra ingrediens med naturliga mjölksyrabakterier i blandningen från början. Det kan vara ett rårivet ekologiskt äpple med skal, ett blad rödkål eller råriven potatis. Jag har hittills provat rårivet äpple och rödkål. Äpplet fungerade bäst för mig.
Som jag har förstått det så behöver den naturligt glutenfria surdegsgrunden/startern matas/friskas upp mycket oftare än vanlig surdeg. Varför det är så har jag inte hunnit dra några slutsatser om. Det sägs att man behöver mata en naturligt glutenfri deg 2 ggr per dag men jag har testat med 1 gg om dagen och jag tycker att det har gått bra. Jag vet dock inte vad skillnaden skulle ha varit om jag hade matat den oftare…
När jag har gjort efterforskningar på olika sidor så har jag läst att naturligt glutenfria surdegsgrunder tar längre tid på sig att “komma igång”. Att det kan ta upp emot 10 dagar. Jag hade inte den erfarenheten. Den starter som jag hade äpple i har jag har kunnat följa ett vanligt schema för surdeg; där jag rör i startern de första 3 dagarna, matar den på den 4:e dagen och kan sätta en deg för bakning redan den 5:e dagen. Den starter som jag satte med rödkål däremot tog längre tid på sig att komma igång. Den har jag heller ännu inte använt till att baka med.
När man har en surdegsgrund/starter som är levande och igång kan man spara den i kylskåp och mata den ungefär en gång i veckan så länge du vill. Det är dock viktigt att komma ihåg matningen, annars dör den…

 Att tänka på innan du börjar:

  • Var försiktig med diskmedel, d.v.s. skölj noga bort diskmedelsrester från kärlet du ska använda eftersom att diskmedel är bakteriedödande (dödar surdegen).
  • Använd ekologiskt äpple, potatis eller kål i receptet. Besprutade frukt och grönsaker har också rester av bakteriedödande ämnen kvar på sig som är ogynnsamma för naturliga surdegsbakterier. Tvätta heller inte äpplet särskilt noga innan du river det, skalet har en massa bra mjölksyrabakterier på sig som behövs för tillväxten av surdegen.

Recept: Naturligt glutenfri surdegsgrund

(det går bra att halvera receptet)
Dag 1
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl vatten 35-40°C
  • 1/2 ekologiskt äpple (rårivet)
(det går bra att halvera receptet)
Blanda ingredienserna väl i en glasburk. Mängden växer vart efter så välj en stor burk (min. 4 dl.). Ställ burken på en varm plats (23-25°C): t.ex. ovanför kylskåpet, vid ett element el. ovanpå köksfläkten. Burken ska täckas och locket kan skruvas på men inte med helt tät-förslutande lock. Lite luft ska komma i och ut.
Dag 2-3Tillsätt ingetRör om innehållet en gång om dagen för att påskynda jäsningen.
Dag 4
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl vatten 35-37°C
Blanda ner ingredienserna och rör om ordentligt, ställ sedan tillbaka burken på den varma platsen.
Dag 5 – ca 1 gg./v.Ungefär:
  • Häll först av hälften av surdegsgrunden och tillsätt:
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl vatten
Vill du använda en del av surdegskulturen till att baka direkt så går det bra att göra det nu. Förvarar du den sedan i rumstemperatur måste du mata den varje dag. Har du den i kylskåpet räcker med ca 1 gång i veckan.

Fler saker att tänka på:

  • OBS! Surdegen ska börja bubbla och lukta syrligt. Har den inte gjort det vid dag 2-3; avvakta i några dagar till och fortsätt att röra varje dag. Börjar det inte bubbla, börja om från början.
  • Surdegsgrunden kan separera sig och få ett vattnigt skikt på ytan, det kan vara ok så länge som den också har bubblat upp innan det och gör det igen när man har rört om och matat den. Separerar den sig utan att bubbla efter att du rört och matat så bör du nog börja om från början.
  • När du ska baka med surdegsgrunden så behövs det ca 50 g surdeg till ett recept med ca 500 g mjöl.
  • Om du har förvarat surdegen i kylskåp och ska använda den; ta gärna fram den och mata och låt den sedan stå i rumstemperatur i ca 12 timmar innan du bakar med den.
  • En surdegsgrund som är levande och igång kan du spara i kylskåp och underhålla ungefär en gång i veckan så länge du vill. Töm ur surdeg vartefter om du inte använder allt. Dvs, innan du matar surdegen häller du av hälften och sedan mata enligt receptet ovan.
  • Om din surdegsgrund har tappat i jäskraft, om den bubblar dåligt trots att du matat den så kan du tömma ut allt utom 1/2 dl och mata med 1 dl mjöl och 1 dl vatten för att fräscha upp den.

  • http://nillaskitchen.com/2014/01/03/naturligt-glutenfri-surdegsgrund-recept/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Himmelsk Citronpaj med kokosmjölk (glutenfri, mjölkfri & utan tillsatt vitt socker)

Äntligen är denna solskenshistoria här, en strålande glad citronpaj mitt i novembermörkret! Citronpaj som är så gott har verkligen en upplyftande effekt på humöret. Man blir liksom lite piggare av citron. Citrusfrukter är ju dessutom i säsong. Jag fick prova mig fram ett par gånger för att få till ett glutenfritt pajskal med bra konsistens som jag ville dela med mig av och jag har lärt mig en del på vägen. Det recept som jag delar här blir hårdare än “vanligt” pajskal men håller faktiskt formen mycket bättre. Den är alltså inte lika “fin” och smulig i konsistensen utan har lite mer tuggmotstånd än vanligt pajskal bakat på vetemjöl. Fyllningen är lika delikat krämig, syrlig och söt som vanlig citronpaj. RECEPT Pajskal: 120 g mandelmjöl 50 g kokosflingor 40 g kokosnötsmjöl 1 ägg 3 msk kokosolja eller rapsolja 2 msk honung eller agave 2-3 msk vatten Börja med att köra kokosflingorna i matberedare en liten stund så att de finfördelas lite extra (inte helt nödvändigt me
. Läs med förnuft! Har kopierat rakt av, utan att orka sålla bort det inte så intelligenta enligt mig...men lite intressant om c-vitamin i alla fall. VARNING! Brist på C-vitamin är skadligt och nästan alla har brist på C-vitamin. ζ C-vitamin, bara mot skörbjugg, eller? C-vitamin är ett oerhört viktigt vitamin och har hundratals kända funktioner i kroppen. Mest känt är C-vitamin för att motverka skörbjugg. Men skörbjugg är bara resultatet av extrem brist på C-vitamin. Långt innan du får skörbjugg (vilket är tack och lov ovanligt idag) har du subkliniska brister på C-vitamin. C-vitamin , tillsammans med  magnesium  och  vitamin B6 förbrukas mycket vid stress, varför alla personer som utsätts för stress behöver extra tillskott av dessa näringsämnen. Nästan alla däggdjur kan tillverka C-vitamin i levern från socker förutom marsvin, vissa apor, och människan. Binjurarna är det organ som innehåller mest C-vitamin och det är också det organ som frisätter stresshorm

Recept LOTIONBARS

SÅ HÄR GÖR DU DINA EGNA EKOLOGISKA LOTIONBARS! SKRIVET AV   ORGANIC MAKERS   http://blog.organicmakers.se/ekologiska-lotionbars-diy/ Fasta lotionbars  är hudkräm i fast form! Smält ihop dina egna lotionbars av enbart ekologiska ingredienser; Kokosolja, Sheasmör och Bivax, och du har riktigt bra ekologisk hudvård som räcker länge. Resultatet blir en fast kaka som du smörjer in dig med, ungefär som en tvål, fast efter duschen. Man kan även använda kakorna till massage. Blandningen smälter när lotionbaren gnids mot huden. Att göra lotionbars är lekfull hudvårdstillverkning. Du kan nämligen gjuta dina lotionsbars i vilken form som helst som tål lite värme. Jag gjorde små lotionbars i små kakformar, och lite större i  80 ml glasburkar . Fyll glasburken till drygt hälften så får du en lagom stor lotionbar, och på köpet en burk att förvara den i! Ingredienserna vi använder här är fasta fetter och vax som är riktigt mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddande för huden. Kallp