Äntligen är denna solskenshistoria här, en strålande glad citronpaj mitt i novembermörkret! Citronpaj som är så gott har verkligen en upplyftande effekt på humöret. Man blir liksom lite piggare av citron. Citrusfrukter är ju dessutom i säsong.
Jag fick prova mig fram ett par gånger för att få till ett glutenfritt pajskal med bra konsistens som jag ville dela med mig av och jag har lärt mig en del på vägen. Det recept som jag delar här blir hårdare än “vanligt” pajskal men håller faktiskt formen mycket bättre. Den är alltså inte lika “fin” och smulig i konsistensen utan har lite mer tuggmotstånd än vanligt pajskal bakat på vetemjöl. Fyllningen är lika delikat krämig, syrlig och söt som vanlig citronpaj.
RECEPT
- 120 g mandelmjöl
- 50 g kokosflingor
- 40 g kokosnötsmjöl
- 1 ägg
- 3 msk kokosolja eller rapsolja
- 2 msk honung eller agave
- 2-3 msk vatten
- Börja med att köra kokosflingorna i matberedare en liten stund så att de finfördelas lite extra (inte helt nödvändigt men det gör att degen blir ännu lite stabilare).
- Blanda i ägg, vatten, olja och honung eller agave.
- Tillsätt äggblandningen till de torra ingredienserna och rör hastigt ihop till en något klibbig deg.
- Tryck ut i en pajform och förgrädda i 160 grader i ca 12 min.
- Gör under tiden fyllnigen.
Fyllning
(Om du vill göra citronpajen LCHF så kan du utesluta agavesirapen och ersätta med ca 1 dl stevia strö eller sukrin +50 ml kokosgrädde extra utöver det som står i receptet).
(Om du vill göra citronpajen LCHF så kan du utesluta agavesirapen och ersätta med ca 1 dl stevia strö eller sukrin +50 ml kokosgrädde extra utöver det som står i receptet).
- 5 ägg
- 175 ml agavesirap
- zest från 4 citroner
- 150 ml citronjuice
- 125 ml kokosgrädde (extra creamy kokosmjölk går bra)
- Vispa försiktigt samman alla ingredienser och se till att kokosgrädden är helt utblandad utan klumpar men försök samtidigt att inte vispa in för mycket luft i smeten. Om det bildas skum på ytan kan det vara bra att skumma av det innan du häller i det i pajskalet så att ytan på pajen inte blir bubblig när den gräddas.
- Ett bra tips så att fyllningen inte skvimpar över kanten när den hälls i och lyfts in i ugnen, är att hälla över fyllnigen från bunken i en kanna, låta pajformen med det förgräddade pajsalet stå kvar i ugnen (långt ned i ugnen) och hälla fyllningen från kannan direkt ner i pajskalet.
- Grädda pajen i 160 grader i ca 30 min. Fyllningen ska “stanna” men inte få färg.
- Låt svalna helt och servera den kall. En bra paj att förbereda i förväg och förvara i kylen.http://nillaskitchen.com/2012/11/21/citronpaj-med-kokosmjolk-glutenfri-mjolkfri-lchf-recept/
Kommentarer
Skicka en kommentar