Fortsätt till huvudinnehåll

Himmelsk Citronpaj med kokosmjölk (glutenfri, mjölkfri & utan tillsatt vitt socker)


Äntligen är denna solskenshistoria här, en strålande glad citronpaj mitt i novembermörkret! Citronpaj som är så gott har verkligen en upplyftande effekt på humöret. Man blir liksom lite piggare av citron. Citrusfrukter är ju dessutom i säsong.
Jag fick prova mig fram ett par gånger för att få till ett glutenfritt pajskal med bra konsistens som jag ville dela med mig av och jag har lärt mig en del på vägen. Det recept som jag delar här blir hårdare än “vanligt” pajskal men håller faktiskt formen mycket bättre. Den är alltså inte lika “fin” och smulig i konsistensen utan har lite mer tuggmotstånd än vanligt pajskal bakat på vetemjöl. Fyllningen är lika delikat krämig, syrlig och söt som vanlig citronpaj.

RECEPT

Pajskal:
  • 120 g mandelmjöl
  • 50 g kokosflingor
  • 40 g kokosnötsmjöl
  • 1 ägg
  • 3 msk kokosolja eller rapsolja
  • 2 msk honung eller agave
  • 2-3 msk vatten
  1. Börja med att köra kokosflingorna i matberedare en liten stund så att de finfördelas lite extra (inte helt nödvändigt men det gör att degen blir ännu lite stabilare).
  2. Blanda i ägg, vatten, olja och honung eller agave.
  3. Tillsätt äggblandningen till de torra ingredienserna och rör hastigt ihop till en något klibbig deg.
  4. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 160 grader i ca 12 min.
  5. Gör under tiden fyllnigen.
Fyllning
(Om du vill göra citronpajen LCHF så kan du utesluta agavesirapen och ersätta med ca 1 dl stevia strö eller sukrin +50 ml kokosgrädde extra utöver det som står i receptet).
  • 5 ägg
  • 175 ml agavesirap
  • zest från 4 citroner
  • 150 ml citronjuice
  • 125 ml kokosgrädde (extra creamy kokosmjölk går bra)
  1. Vispa försiktigt samman alla ingredienser och se till att kokosgrädden är helt utblandad utan klumpar men försök samtidigt att inte vispa in för mycket luft i smeten. Om det bildas skum på ytan kan det vara bra att skumma av det innan du häller i det i pajskalet så att ytan på pajen inte blir bubblig när den gräddas.
  2. Ett bra tips så att fyllningen inte skvimpar över kanten när den hälls i och lyfts in i ugnen, är att hälla över fyllnigen från bunken i en kanna, låta pajformen med det förgräddade pajsalet stå kvar i ugnen (långt ned i ugnen) och hälla fyllningen från kannan direkt ner i pajskalet.
  3. Grädda pajen i 160 grader i ca 30 min. Fyllningen ska “stanna” men inte få färg.
  4. Låt svalna helt och servera den kall. En bra paj att förbereda i förväg och förvara i kylen.http://nillaskitchen.com/2012/11/21/citronpaj-med-kokosmjolk-glutenfri-mjolkfri-lchf-recept/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

. Läs med förnuft! Har kopierat rakt av, utan att orka sålla bort det inte så intelligenta enligt mig...men lite intressant om c-vitamin i alla fall. VARNING! Brist på C-vitamin är skadligt och nästan alla har brist på C-vitamin. ζ C-vitamin, bara mot skörbjugg, eller? C-vitamin är ett oerhört viktigt vitamin och har hundratals kända funktioner i kroppen. Mest känt är C-vitamin för att motverka skörbjugg. Men skörbjugg är bara resultatet av extrem brist på C-vitamin. Långt innan du får skörbjugg (vilket är tack och lov ovanligt idag) har du subkliniska brister på C-vitamin. C-vitamin , tillsammans med  magnesium  och  vitamin B6 förbrukas mycket vid stress, varför alla personer som utsätts för stress behöver extra tillskott av dessa näringsämnen. Nästan alla däggdjur kan tillverka C-vitamin i levern från socker förutom marsvin, vissa apor, och människan. Binjurarna är det organ som innehåller mest C-vitamin och det är också det organ som frisätter stresshorm

Recept LOTIONBARS

SÅ HÄR GÖR DU DINA EGNA EKOLOGISKA LOTIONBARS! SKRIVET AV   ORGANIC MAKERS   http://blog.organicmakers.se/ekologiska-lotionbars-diy/ Fasta lotionbars  är hudkräm i fast form! Smält ihop dina egna lotionbars av enbart ekologiska ingredienser; Kokosolja, Sheasmör och Bivax, och du har riktigt bra ekologisk hudvård som räcker länge. Resultatet blir en fast kaka som du smörjer in dig med, ungefär som en tvål, fast efter duschen. Man kan även använda kakorna till massage. Blandningen smälter när lotionbaren gnids mot huden. Att göra lotionbars är lekfull hudvårdstillverkning. Du kan nämligen gjuta dina lotionsbars i vilken form som helst som tål lite värme. Jag gjorde små lotionbars i små kakformar, och lite större i  80 ml glasburkar . Fyll glasburken till drygt hälften så får du en lagom stor lotionbar, och på köpet en burk att förvara den i! Ingredienserna vi använder här är fasta fetter och vax som är riktigt mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddande för huden. Kallp