När jag ändå har börjat skriva om kost kan jag väl lika gärna fortsätta. Något som det talas väldigt lite om men som jag tror är väldigt viktigt inom kosten,speciellt för dom som tränar hårt,är matens syrabelastning på kroppen. Den som har varit och lyssnat på Lars Frölander eller är lite mer påläst inom kost vet kanske vad det är men oftast när man tar upp ämnet får man ett frågetecken som svar.
Kost är ju ganska komplext och utan att förstå helheten blir det lätt väldigt rörigt och man får svårt att urskilja vad som stämmer och vad som bara är bluff. Sen är det ju alltid svårt att veta om det är sant ändå eftersom det finns så många åsikter och forskning inom samma område kan ge helt olika resultat men jag är iaf övertygad om att just det här med syra/bas är väldigt viktigt och påverkar kroppen på många sätt. Det är ett väldigt stort område att skriva om så jag ska försöka hålla mig till det som är träningsrelaterat men jag gissar att det blir rätt långt ändå.
Vad är då syra/bas? Jo det handlar om PH-värdet i kroppen. Blodet har ett PH-värde på 7,38 –7,42,alltså svagt basiskt. Minsta lilla ändring gör att vi mår väldigt dåligt. Skulle t ex blodets PH-värde sjunka till under 7 skulle vi hamna i koma. Vid stress,hård träning,negativa känslor som rädsla,ångest,irritation mm utsätts kroppen för syrabelastning,men också t ex vid kallt väder,inaktivitet,av miljön osv. Vad gäller hårdträning så utsätter man ju kroppen för mjölksyra vilket bidrar till en stor syrabelastning. Vissa svagare syror som t ex citronsyra,kolsyra mm kan kroppen lätt göra sig av med via urinen eller utandningsluften. Andra syror kan utsöndras via svett eller neutraliseras via njurarna. Men när inte kroppen kan göra sig av med tillräckligt mycket syra för att fortsätta hålla blodet i rätt PH-värde börjar den lagra in syror i bindväv,leder och celler. Kroppen balanserar även upp blodet genom lagra in syra i skelettet och tar då kalk ifrån skelettet vilket i längden gör det försvagat och poröst (benskörhet).
Det finns många symtom på att man är ”sur”och man kan också mäta PH-värdet i munnen och urinen men det är svårt att få ett tillförlitligt resultat. Det är bättre att kolla hur man själv mår.Symtomen kan vara:
Vid bara lite försurning:
Sura uppstötningar,halsbränna,magsår,torr hy,nattlig klibbig svett (kan leda till psoriasis),sur illaluktande avföring,diare,förstoppning,acne,sömnproblem,muskelstelhet,ischiaskänningar,fibromyalgiliknande tillstånd med smärta i leder. Stelhet i korsryggen på morgonen. Svullnader i ben och händer (kan leda till inflammationer och värk i leder och muskler) högt blodtryck,munsår,dålig andedräkt,nedsatt immunförsvar,ögonirritation,återkommande ”förkylningar”,försämrad matsmältning,trötthet,ilska,irritation,dålig syn,astma,celluliter mm. Listan kan göras väldigt lång.
Vid större försurning i kroppen kan följande sjukdomar/tillstånd uppstå eller bryta ut:
Cancer,reumatism,benskörhet,gikt,stroke,fetma m fl.
Vid bara lite försurning:
Sura uppstötningar,halsbränna,magsår,torr hy,nattlig klibbig svett (kan leda till psoriasis),sur illaluktande avföring,diare,förstoppning,acne,sömnproblem,muskelstelhet,ischiaskänningar,fibromyalgiliknande tillstånd med smärta i leder. Stelhet i korsryggen på morgonen. Svullnader i ben och händer (kan leda till inflammationer och värk i leder och muskler) högt blodtryck,munsår,dålig andedräkt,nedsatt immunförsvar,ögonirritation,återkommande ”förkylningar”,försämrad matsmältning,trötthet,ilska,irritation,dålig syn,astma,celluliter mm. Listan kan göras väldigt lång.
Vid större försurning i kroppen kan följande sjukdomar/tillstånd uppstå eller bryta ut:
Cancer,reumatism,benskörhet,gikt,stroke,fetma m fl.
Som sagt påverkas försurningen i kroppen av många olika saker som är svåra att påverka inklusive våra gener men en sak kan vi påverka och det är ju vad vi äter. Eftersom i stort sett allting som sker i kroppen (andning,matsmältning,fysisk och psykisk stress osv) försurar våran kropp känns det ju dumt att försura den ännu mer genom att äta sådan kost. Iaf om man vill hålla sig frisk,både på kort och lång sikt.
Vad ska man då äta?
Det finns många olika listor på hur surt/basiskt ett livsmedel är och alla visar mer eller mindre olika men generellt kan man säga att det som ger en extrem syrabelastning (alltså sådant som bör undvikas) är:Sötningsmedel,läkemedel,alkohol (öl,vin,sprit),vitt socker,kaffe,te,vitt mjöl (inkl pasta,vitt bröd mm),i stort sett allt kött (även fisk och kyckling) och en av dom värsta som finns är OST! (ju mer lagrad desto värre),även ”konstgjorda”vitamintillskott som man köper på typ apoteket är starkt syrabildande . Sen finns en rad livsmedel som är lite syrabelastande men inte lika mycket som föregående t ex linser,fullkorns produkter (ris,pasta,bröd) omogna frukter,endel bönor,mjölkprodukter och olika sorters nötter. För att få ett lite perspektiv på hur syrabelastande dom olika livsmedlem är använder man sig ofta av skalor där allt under noll är surt och allt över noll basiskt. Griskött ligger då runt -35-40,sötningsmedel -25,ägg -22 medan typ hasselnötter och många sorters bönor ligger runt -5 på skalan.
Det man istället ska försöka äta mycket av är dom flesta grönsakerna och frukterna som,tomat,broccoli,olika typer av salladsblad,banan,apelsin,melon osv. Vill man ha riktigt basiska livsmedel toppas många listor av torkad frukt som,russin,aprikoser och fikon. Blad grönsakerna finns bl a alla typer av groddar*,gurka,spenat och kål högt upp. Andra alkaliska favoriter är mandlar,hirs,quinoa,avocado och sojabönor. Sen finns det många livsmedel som varken är basiska eller sura eller som man är osäker på vart dom ligger. Precis som med dom sura livsmedlen skiljer sig mycket mellan dom mest basiska och dom lite mindre baskiska. Torkad frukt kan ligga upp mot +40 medan t ex mandlar,lök och potatis (med skal) ligger runt +5.
Det finns många olika listor på hur surt/basiskt ett livsmedel är och alla visar mer eller mindre olika men generellt kan man säga att det som ger en extrem syrabelastning (alltså sådant som bör undvikas) är:Sötningsmedel,läkemedel,alkohol (öl,vin,sprit),vitt socker,kaffe,te,vitt mjöl (inkl pasta,vitt bröd mm),i stort sett allt kött (även fisk och kyckling) och en av dom värsta som finns är OST! (ju mer lagrad desto värre),även ”konstgjorda”vitamintillskott som man köper på typ apoteket är starkt syrabildande . Sen finns en rad livsmedel som är lite syrabelastande men inte lika mycket som föregående t ex linser,fullkorns produkter (ris,pasta,bröd) omogna frukter,endel bönor,mjölkprodukter och olika sorters nötter. För att få ett lite perspektiv på hur syrabelastande dom olika livsmedlem är använder man sig ofta av skalor där allt under noll är surt och allt över noll basiskt. Griskött ligger då runt -35-40,sötningsmedel -25,ägg -22 medan typ hasselnötter och många sorters bönor ligger runt -5 på skalan.
Det man istället ska försöka äta mycket av är dom flesta grönsakerna och frukterna som,tomat,broccoli,olika typer av salladsblad,banan,apelsin,melon osv. Vill man ha riktigt basiska livsmedel toppas många listor av torkad frukt som,russin,aprikoser och fikon. Blad grönsakerna finns bl a alla typer av groddar*,gurka,spenat och kål högt upp. Andra alkaliska favoriter är mandlar,hirs,quinoa,avocado och sojabönor. Sen finns det många livsmedel som varken är basiska eller sura eller som man är osäker på vart dom ligger. Precis som med dom sura livsmedlen skiljer sig mycket mellan dom mest basiska och dom lite mindre baskiska. Torkad frukt kan ligga upp mot +40 medan t ex mandlar,lök och potatis (med skal) ligger runt +5.
Notera att om ett livsmedel är surt eller basiskt inte har något att göra med det faktiska PH-värdet. T ex är citron starkt basiskt för kroppen trots att det har ett PH värde runt 2.5. Sen är det viktigt att tillägga att alla livsmedel påverkas också av flera saker som hur dom tillagas,generellt är det bättre att äta mat som är tillagad så lite som möjligt,t ex är kött nästan basiskt om det äts rått medens extremt surt om det är tillagat. Sen är generellt ekologisk odlade grönsaker mer basiska än andra. Anledningen till att det skiljer så mycket mellan olika listor beror nog mycket på att kvalitén på produkterna påverkar värdet väldigt mycket. Andra saker som gör maten mer sur är t ex konservering och mikrouppvärmning.
Det optimala är att äta 70-80% basisk mat och 20-30% sur mat. Att komma upp i dom förhållandena är väldigt svårt. En typisk västerländsk kost ligger runt 70% sur och 30% basisk och vi är ju inte så friska heller. Under min testvecka i höstas låg jag runt 50/50 trots att jag inte åt något kött,kaffe,ost,socker osv så det är något jag har jobbat med att förbättra. Allt för att hålla sig frisk och skadefri och få bra kontinuitet i träningen.
Det går givetvis att fördjupa sig mycket mer i det här ämnet och jag har bara skrapat lite på ytan. Det handlar ju väldigt mycket om kemi. Men egentligen behöver man ju bara veta vilka livsmedel som är bra och vilka som är dåliga och sen får man göra en bra och balanserad mix av det. Det finns massor av listor på hur syrabelastande ett livsmedel är så ett tips är att jämföra många olika listor för att skaffa sig en bra uppfattning.
Edit 2012-08-08:
Eftersom jag har fått endel kommentarer och frågor om detta inlägget trotts att det är så gammalt vill jag tillägga att jag numera äter B12-tillskott och om jag inte vistas i ett klimat där jag kan få D-vitamin från solen äter jag även tillskott av just D-vitamin. Vill också tillägga att min kost ser annorlunda ut nu mot vad den gjorde då. Men 100%växtbaserad har den alltid varit iaf.
http://stefhanandersen.se/?p=231
Eftersom jag har fått endel kommentarer och frågor om detta inlägget trotts att det är så gammalt vill jag tillägga att jag numera äter B12-tillskott och om jag inte vistas i ett klimat där jag kan få D-vitamin från solen äter jag även tillskott av just D-vitamin. Vill också tillägga att min kost ser annorlunda ut nu mot vad den gjorde då. Men 100%växtbaserad har den alltid varit iaf.
http://stefhanandersen.se/?p=231
Kommentarer
Skicka en kommentar